Tijdschrift voor Evidence-Based Medicine



Editoriaal: Rijke promotiebudgetten versus armoede van aids-patiënten


Minerva 2001 Volume 30 Nummer 3 Pagina 126 - 126

Zorgberoepen




Deze week was er een uitnodiging waarin een farmaceutische firma alle artsen en hun partners trakteerde op een daguitstap in een bekende Vlaamse stad, met bezoeken, eten en drinken: alles erop en eraan. De vraag is wat dit nog met productinformatie te maken heeft. Daarbij kan men ook eens de berekening maken wat dit kost voor alle artsen van België en uiteindelijk voor alle artsen in de wereld: een promotiebudget van honderden miljarden BEF per jaar, waarvan geen mens beter wordt.

 

In schrijnende tegenstelling: een kartel van farmaceutische firma's daagt de Zuid-Afrikaanse regering voor de rechtbank, omdat deze goedkopere geneesmiddelen wil invoeren voor de aids-patiënten. In Zuid-Afrika schat men het aantal HIV-positieven op vier miljoen: één op vijf volwassenen. De overgrote meerderheid van deze patiënten kan zich de dure geneesmiddelen niet veroorloven, maar de farmaceutische firma's blokkeren de ingediende wet op basis van patentrecht. Ondertussen zijn al 400.000 mensen in Zuid-Afrika gestorven aan aids-gerelateerde ziekten.

Zoals de westerse wereld de schuldenlast kwijtscheldt voor de arme landen, zo is het ook mogelijk dat deze topbedrijven hun prijzen drastisch verminderen in deze landen en de wetgeving niet meer blokkeren. Bij het ‘ter perse’ gaan vernamen we dat enkele bedrijven reeds gunstig gereageerd hebben.

 

De redactie steunt hierbij de oproep van Artsen Zonder Grenzen om een petitie te tekenen: surf naar www.azg.be en betoon uw solidariteit.

 

De redactie

Editoriaal: Rijke promotiebudgetten versus armoede van aids-patiënten



Commentaar

Commentaar