Tijdschrift voor Evidence-Based MedicineMinerva stopt op papier…. maar is alert!


Minerva 2015 Volume 14 Nummer 10 Pagina 117 - 117

Zorgberoepen


Als u deze titel leest, begint u aan de laatste versie van Minerva op papier. We evolueren naar een digitale samenleving en Minerva gaat mee met de tijd! In de toekomst willen we de bomen ontzien, en de uitgespaarde kosten voor drukwerk en verspreiding besteden aan een nog betere kwaliteit en toegankelijkheid van het tijdschrift.

Elke maand als nieuwsbrief in uw inbox

In die brief, de Alert, bieden we recente wetenschappelijke literatuur aan in een vorm die u toelaat om de resultaten onmiddellijk in uw praktijk te gebruiken. Onze redactie selecteert voor u artikels uit 40 belangrijke tijdschriften op basis van vooraf vastgelegde criteria. Deze criteria hebben betrekking op de klinische relevantie van het onderwerp voor de ambulante zorg en het design van de beschreven studies. Onze deskundige collega’s, artsen, apothekers, maar ook specialisten, kinesisten, verpleegkundigen, psychologen…, vatten die artikels samen, beoordelen de methodologische kwaliteit en interpreteren de resultaten. Na peer review door onze redactie worden de studieresultaten tegen het licht gehouden en geven we aan of de bestaande aanbevelingen over dit onderwerp (bijvoorbeeld van Duodecim, SSMG, Domus Medica, NHG ) bijgestuurd moeten worden.

Voorlopig bestaat de redactie uit huisartsen en apothekers, maar we plannen een snelle uitbreiding met andere disciplines.

Een veranderend landschap

We nodigen u heel graag uit om onze tweetalige en performante website te bezoeken. U kan hier al onze duidingen op een transparante en interactieve manier vinden en lezen. Bovendien vindt u daar ook een overzicht met de nodige uitleg van de meest voorkomende methodologische begrippen in het landschap van Evidence-Based Medicine.

Integratie van de vele verschillende wetenschappelijke bronnen zal in de toekomst het landschap bepalen. Nu reeds kan je als huisarts vanuit het EMD via de Evidence Linker naar de juiste richtlijn op EBMPracticeNET surfen of naar aanbevelingen van andere bronnen. Minerva wil hieraan meewerken door duidingen van recente literatuur via deze weg ter beschikking te stellen. En misschien nog belangrijker, we willen ook meehelpen om de patiënt wetenschappelijk ondersteunde informatie aan te bieden in samenwerking met de website van Gezondheid & Wetenschap.

Nieuwe lezers en gebruikers

Niet alleen de redactie zal uitbreiden. We willen met ons onlineproduct veel meer lezers bereiken. De eerstelijnsgezondheidszorg organiseert zich meer en meer in samenwerkingsverbanden zoals groepspraktijken en multidisciplinaire eerstelijnscentra. De wetenschappelijke boodschap van Minerva is ook relevant voor andere disciplines die actief zijn in de eerste lijn. Daarom zullen we Minerva ook verspreiden naar die beroepsgroepen die vaak met de huisarts samenwerken zoals verpleegkundigen, kinesisten en apothekers. Ook voor hen willen we een vaste waarde worden in hun inspanningen om bij te blijven.

Het adagium “jong geleerd is oud gedaan” geldt nog steeds. We zullen studenten en de docenten van de verschillende bachelor- en masteropleidingen (artsen, kinesitherapie, verpleeg- en vroedkunde, apothekers) aanspreken. Ook de master-na-masteropleidingen van huisartsen, medische specialisten en verpleegkundigen en dergelijke meer komen in het vizier. Deze studenten verrichten vaak reeds patiëntenzorg en Minerva kan zeker antwoorden bieden op de vele klinische vragen die een student zich tijdens de opleiding stelt. Met de meest recente studiegegevens (als aanvulling op de bestaande richtlijnen) of met methodologische uitleg over veel voorkomende methodologische begrippen, moet Minerva voor hem een eerstelijnshulpinstrument worden.

Ten slotte

Minerva is een mooie bron van zeer hoogwaardige informatie. De raad van bestuur en het redactiecomité willen dat u er op een vlotte en gemakkelijke manier van kan genieten. Niet langer op papier maar meteen in uw inbox. Als u nog niet geregistreerd bent op onze website, doe het dan nu al via http://minerva-ebm.be.

 

Wij wensen u een fijn oudjaar en veel goede gezondheidszorg in de jaren die komen!

 

Roy Remmen, voorzitter

Didier du Boullay, vice-voorzitter

An De Sutter, secretaris

Bert Aertgeerts, penningmeester

Jan De Maeseneer, bestuurder

Luc Ailliet, bestuurder

Marc Lemiengre, hoofdredacteur

Michel De Jonghe, adjunct-hoofdredacteur

Tom Poelman, adjunct-hoofdredacteur

 

 

 


Auteurs

Remmen R.
Vakgroep eerstelijns- en interdisciplinaire zorg, Centrum voor Huisartsgeneeskunde, Universiteit Antwerpen
COI :

Trefwoorden

Woordenlijst

Codering

Commentaar

Commentaar